Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Vara druvor

Röda viner görs på fältet
– inte i vinkällaren.

 

Det börjar med druvan

 Om man studerar viner och deras smaker, lagringspotential och stil, så kommer man alltid tillbaka till ursprunget – druvan. Urmoder till alla europeiska druvsorter är Vitis vinifiera som bevisligen varit känd för människan under mer än 8 000 år. Under åren har Vitis vinifiera korsat sig och muterat till tusentals sorter och kloner. Ibland av slump men för det mesta med hjälp av människans selektiva intelligens.

Den långa vinhistorien har lärt människan att välja druvsort och den växtplats som accentuerar sortens bästa egenskaper. En mångtusenårig praktisk erfarenhet som har definierat vinländer, vinregioner och  Grand Crue vingårdar med utgångs punkt den bästa växtplats att odla en viss druvsort.

Abdyikas druvsorter

Med samma pragmatiska inställning valdes de lokala druvsorter som bas för Abdyikas viner.

Druvodlingen så som: beskärning, trimning, gallring av druvklasar, skördeuttag optimeras endast i syfte att uppnå högsta druvkvalité .

green operations in action

Klassarna reduceras upp till 50% för att koncentrera druvornas arom och smak

 Broad Leaved Melnik:

Regionens ursprungliga druva sedan tusentals år. Sorten är mycket motståndskraftigt mot torka och druvorna mognar sent. Färgen på de tunna skalen är lila, och både sockerhalt och syra i den fullmogna druvan är relativ låg (drygt 20 % socker och 4,5 gram/liter total syra). Arbetet i vinfälten och i vinkällaren har som mål att extrahera mer färg, mjuka upp tanninerna och koncentrera frukten i det unga vinet.

Vinet är fruktigt , ljus rubinröd och har generellt medelfyllig smak med alkoholhalt på ca 12–12,5%. De karaktäristiska aromerna liknar bigarrå och jordgubbar med ett lite örtigt avslut. Vinet gifter sig mycket bra med ek och har bra lagringspotential.

 Melnik-55 (Early Melnik):

En i Bulgarien framtagen druvsort, genom att Broad Leaved Melnik pollinerats med pollen från Valdiguié, mer känd i södra Frankrike (och i USA som Napa Gamay).

Druvans motståndskraft mot torka är lägre än för Broad Leaved Melnik men den mognar 2–3 veckor tidigare. Skalet är tunt med mörkblå färg och mjuka tanniner. Syran i den mogna frukten är relativ hög, ca 5,5 gram/liter och sockerhalten är relativ hög, ca 26 %.

Arbetet i vinfältet har som mål att erhålla druvor i balans mellan socker, syra, tanniner och extrakt. Därför krävs mycket arbete med respektive vinranka, exempelvis för att inte sockerhalten ska bli för hög (och ge för alkoholstarka viner).

Ungt vin av Melnik 55 är mörkblått i färgen, fylligt med fina lena tanniner och har rejäl fruktighet av mörka körsbär och örter. Gifter sig bra med ekfatslagring.

Ruen:

Av Bulgariens ampelografiska institut framtagen druvsort, genom korsning av Broad Leaved Melnik och Cabernet Sauvignon. Sorten isolerades redan 1952 men lanserades 15 år senare.

Druvan har bra motståndskraft mot såväl torka som mögelangrepp. Den har medeltjockt skal, med kraftigt mörkblå färg. Den mognar i början av oktober med en sockerhalt på ca 22 % och syra på 6 gram/liter. Arbetet i vinfältet koncentreras på att öka extrakten i druvan via gallring.

Vin av Ruen har mörkblå färg, bra syra och kraftiga, dock lena, tanniner. Alkoholhalten brukar landa på ca 13,5 % Den karaktäristiska smaken är bittra röda bär som körsbär och björnbär, samt viol och pepprighet i eftersmaken. Vinet gifter sig utmärkt med ekfatslagring.

Melnik druvan i väntan på den perfekta  balansen för att skördas

 

 

 Vingårdens övriga röda druvsorter:

 Övriga druvsorter som ingår i Abdyikas viner är Cabernet Sauvignon och Merlot. Deras tanninstruktur och karaktäristiska smaker av körsbär, plommon och svarta vinbär är bra komplement till gårdens basdruvsorter, och visar väl upp Abdyikas specifika terroir.

Abdyikas gröna druvsorterna

 Assyrtiko

är Greklands mest kända kvalitetsdruva vars ursprungsplats är den vulkaniska ön Santorini. Druvsortens valdes till Abdyika på grund av likheterna mellan Santorinis och vingårdens jordmån, som till största delen består av tätpackat sediment av sand, kalk och vulkanisk aska. Druvan har hög fruktsyra och det unga vinet är mycket aromatiskt med toner av rosenblad och aprikoser, samt har en mild bitterhet i eftersmaken.

 

Chenin Blanc

har sitt ursprung i Loiredalen kring staden Anjou i appellationen Touraine.

Låg avkastning från vältrimmade vinstockar på kalkrik sedimentjord är en grundförutsättning för druvor med mycket extrakt och hög fruktsyra, 7–8 gram/liter vid en sockerhalt på ca 20 %. Av dessa jäser vi krispiga, torra viner med en behaglig fyllighet och toner av gröna äpplen och mineralitet. Gårdens plantor levererades från ursprungsplatsen i Loire och är av klon 220 och 880.

facebook